Usposabljanje in prenos dobrih praks na ostale predstavnike NVO, naše partnerje in bodoče zdravstvene delavce v sklopu programa ˝Zmanjševanje rabe tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov ter alkohola med prebivalci RS˝

21.10. in 22.10. je na Pohorju potekalo 2-dnevno izobraževanje in usposabljanje, ki so se ga udeležili predstavniki NVO, naši partnerji, bodoči zdravstveni delavci in prostovoljci; predstavniki Društva mladi in tobak, Ustanove-zdravstvene fundacije za tobačno kontrolo, Društva študentov medicine, Društva Izris, Društva Orenda in ostali. Naše prijetno druženje se je začelo s pohodom po Rozkini gozdni učni poti in čistilno akcijo ob poti do Mariborske koče, kjer nas je čakal prigrizek in topel obrok. Po kosilu smo se sprehodili do slapa Skalce in si uravnovesili telo in duha z vaditeljico joge.

Sledilo je usposabljanje in prenos dobrih praks na udeležence.

  • Slovenija brez tobaka kdaj? Alkoholna politika v Sloveniji (priložnosti za zmanjševanje škode in stroškov) – Mihaela Lovše in Matej Podkrižnik.
  • Predavanje in delavnice (predstavitev programa: Proste roke, čista pljuča, kratkoročni škodljivi vplivi kajenja, model odvisniškega kadilskega vedenja, koristi opuščanja kajenja za zdravje) – Lucija Lipičnik Rozman mag. farm.
  • Dotik življenja – touch of life –  za zdrave prsi; pomen preventive – Pia Zabavnik, društvo študentov medicine Maribor.
  • Prenos dobrih praks (EPACTT – smernice za zdravljenje odvisnosti od tobaka, ACCESS – Motivacija za opustitev kajenja med mladostniki) – Miha Lovše, uni. dipl. ing. arh., Matej Podkrižnik
  • Promocija zdravja in pedagoško-didaktični pristop – Maja Lovše, prof. geo.-ped.

Prvi dan se je zaključil s koncertom Youngblood Brass Band, kjer smo obiskovalce usmerjali k zabavi brez psihoaktivnih snovi in s tem promovirali zdrav način življenja – Zdravo na zabavo.

Dogodek se je zaključil naslednje jutro s praktično delavnico gledališkega igralca Bojana Maroševiča na temo retorike in uspešnega nastopanja.

P1140323