PRETEKLI DOGODKI

Kako smo lahko tržno naravnani in družbeno odgovorni

Smo lahko tržno naravnani in družbeno odgovorni?
Je marketing v socialnih podjetjih drugačen?
Kako vzpostaviti vitek poslovni model?

Ponovno vas vabimo na regijski posvet z delavnicami »Socialno podjetništvo za boljšo družbo«, ki bo v četrtek, 2. julija 2015, od 8.00 do 16.30, v prostorih RRC Koper, Ulica 15. maja 19, Koper.

Program si lahko ogledate na POVEZAVI.

Prijave sprejemamo do 30. junija 2015 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Spletna prijavnica je na voljo TUKAJ.

Kolesarska parada v Mariboru

Mariborska kolesarska mreža vabi na kolesarsko parado, ki bo v soboto, 4. julija. Gre za družabni dogodek na kolesih, primeren za vse starosti in vzdržljivosti, s katero bodo na miren, zabaven in varen način zavzeli ulice Maribora in proslavljali svojo ljubezen do koles.

Več

Brezplačna delavnica za zbiranje sredstev za športne organizacije

Mreža nevladnih organizacij za rekreacijo v naravi vabi na brezplačno delavnico na temo zbiranja sredstev za športne organizacije, ki bo v soboto, 4. julija 2015, v Ljubljani. Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavami!

Več informacij na POVEZAVI.

Posvet z delavnico o potencialih delavskih zadrug za kreiranje delovnih mest v Sloveniji

Vabljeni na brezplačni posvet z delavnico o potencialih delavskih zadrug za kreiranje delovnih mest v Sloveniji, ki jo organizira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Evropskim združenjem delavskih zadrug, socialnih zadrug, socialnih in participativnih podjetij CECOP.

Posvet bo 6. julija 2015 v Mariboru, prijave možne do 3. julija 2015.

Več informacij na POVEZAVI.

Postopek izbora predstavnika NVO v Delovno skupino za spremljanje akcijskega načrta na področju drog

Obveščamo vas, da je v teku postopek izbora 1 (enega) predstavnika nevladnih organizacij v Delovno skupino za spremljanje izvajanja akcijskega načrta na področju drog. Ker naj bi se delovna skupina sestala prvič še pred počitnicami, je rok za oddajo prijav kandidatov in upravičencev že 30. 6. 2015.

Več informacij, poziv ter prijavnico najdete na spletni strani CNVOS: http://www.cnvos.si/article/id/12019/cid/88.

Vabimo vse zainteresirane nevladne organizacije, da sodelujete v postopku izbora!

SOBOTNO POPOLDNE S SIVKO

V soboto, 27.6.2015 ob 17. uri bomo  z Društvom Zdrav Podjetnik na Eko točki v Dekanih  obdelovali sivko. Pripravili bomo sivkin hidrolat, si  izdelali dišeče sivkine vrečke in  pisane  šopke.  Ljubitelji sivke se boste osvežili s sivkino limonado.

Prispevek : 6 €.

Veseli bomo, če boste predhodno potrdili vašo prisotnost na tel. 031 734 478.

Vabljeni v sivkin čarobni svet.!

Mednarodna konferenca o deinstitucionalizaciji

Letošnjo Mednarodno konferenco o deinstitucionalizaciji organizirajo v okviru Mreže za deinstitucionalizacijo in je tako namenjena pogledu na prehojeno enoletno pot, pregledu uresničevanja ukrepov, ki bodo omogočili razvoj skladnih in trajnostnih storitev v skupnosti ter nalogam, ki so nujne za uspešno izpeljavo procesa deinstitucionalizacije in vzpostavitev konkretnih storitev v skupnosti.

Konferenca bo v petek, 19. junija 2015, v Grand hotelu Union v Ljubljani.

Več informacij na POVEZAVI.

VABILO NA DELAVNICO: KAKO HITREJE DO POZITIVNIH SPREMEMB V ŽIVLJENJU?

Spoznavali se bom s hipnoterapijo in samohipnozo

v soboto, 20.6.2015 ob 14.30 na Eko točki (Parenzana) v Dekanih.

Več.

VABILO NA DELAVNICO IZDELAVE NARAVE KOZMETIKE

ZAŠČITIMO KOŽO PRED SONCEM NA NARAVEN NAČIN

sobota, 20.06.2015 ob 17.00 na Eko točki v Dekanih

Več. 

Obeležitev I. mednarodnega dne joge

V sodelovanju z Društvom Zdrav podjetnik  bo organizirana obeležitev 1. mednarodnega dne joge na Eko točki v Dekanih, in sicer v nedeljo, 21.06.2015 ob 18:00 uri. S seboj prinesite ležalke in/ali brisače.

Vabljeni vsi, ki si prizadevajo za harmonijo in mir v svetu, za zdravo okolje in zaščito živali ter za “4 zdravja”: telesno, mentalno, socialno in duševno… Pridite, da se skupaj poveselimo.

Več.

TRETJE SREČANJE MREŽE NVO ZA ZDRAVJE

Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK) vas vljudno vabi na TRETJE SREČANJE MREŽE NVO ZA ZDRAVJE, ki bo v torek, dne 23.06.2015 ob 11. uri v Veliki sejni dvorani (4. nadstropje) Agencije RS za okolje, na Vojkovi 1b v Ljubljani

Organizator bo poskrbel za brezplačno zdravo malico.

 Podrobnejši program srečanja je na voljo tukaj.

Informirajte se o evropski kohezijski politiki 2014-2020

Vabljeni na informativni dogodek o izvajanju evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020 s predstavitvijo prihodnjih aktivnosti na tem področju, ki bo v torek, 23. junija 2015, ob 10.30, v  Austria Trend Hotelu v Ljubljani, Dunajska cesta 154.

Prijave sprejemajo do 17. junija 2015 oziroma do zapolnitve prostih mest!

Več informacij na POVEZAVI

“Zmenek s Slovenijo” ob praznovanju 20. obletnice prizadevanj za trajnostni razvoj

Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj v sodelovanju z Društvom moderatorjev Slovenije in v partnerstvu z Orehovim Gajem vabi na ZMENEK S SLOVENIJO: Živi laboratorij trajnostne prihodnosti, ki se bo odjvijal v okviru 20. obletnice prizadevanj za trajnostni razvoj Slovenije 23. in 24. junija od 18. do 21. ure v Orehovem gaju.

Več.

Tretji strokovni posvet AHA.SI

17. in 18. junija 2015 bo v Austria Trend Hotelu Ljubljana potekal tretji strokovni posvet projekta Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji (AHA.SI).

Več

Delovni posvet: EU odločitve vplivajo na nas. Ali lahko mi vplivamo nanje?

Na delovnem posvetu, ki bo 18. junija med 10. in 13. uro v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani, bomo  s predstavniki ministrstev za javno upravo, zunanje zadeve, delo, družino in socialne zadeve ter okolje in prostor govorili o tem, kako demokratizirati domače odločanje o EU zadevah.

Več. 

Informativni dan LIFE

Ministrstvo za okolje in prostor organizira LIFE 2015 informativni dan, ki bo 18. junija 2015 v hotelu Kokra na Brdu pri Kranju.

Več

Predstavitev prostovoljstva v EU in državah v razvoju

Europe Direct Koper – Capodistria organizira predstavitev prostovoljne službe v EU in državah v razvoju.

Gre za projekt Svet vas čaka na drugi strani okna. Predstavitev bo v sredo, 17. junija 2015, od 11.00 – 12.30, v  e-Kavarna PiNA (Kidričeva 43, Koper).

Več informacij na POVEZAVI.

VSEBINSKI POSVET O »LOKALNEM RAZVOJU, KI GA VODI SKUPNOST«

Vabimo vas, da se udeležite vsebinskega posveta o »Lokalnem razvoju, ki ga vodi skupnost«, ki bo potekal v sredo, 17. junija 2015, s pričetkom ob 8.00 uri, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Več.

Izziv mladim

SPIRIT Slovenija izvaja za potrebe gospodarstva,  pa tudi za potrebe opolnomočenja mladih, program IZZIVI MLADIM. Sodelujejo podjetja, ki jim mladi pomagajo pri idejah za povečanje prepoznavnosti in izboljšanje poslovanja.

Predstavniki SPIRIT-a in mentorji bodo program predstavili v torek, 16. junija 2015, od 9. do 13. ure, na Ljudski Univerzi Koper, Cankarjeva 33.

Več informacij na POVEZAVI.

Andragoški kolokvij 2015

19. andragoški kolokvij, osrednji strokovni dogodek v okviru TVU 2015, bo potekal 16. junija 2015 v Kranjski Gori (Ramada Resort, dvorana Planica) na temo ‘Zmorem, torej sem!’ Spodbujanje temeljnih zmožnosti odraslih. Sestavni del dogodka bo nacionalno odprtje Elektronske platforme za izobraževanje odraslih v Evropi – EPALE .

Kolokvij bo potekal v soorganizaciji ACS in Nacionalne podporne službe za EPALE, ki deluje na CMEPIUS-u.

Več informacij, program in prijavnico najdete na http://tvu.acs.si/.

Odprtje zeliščnega vrta Trebnik

Slovenski forum socialnega podjetništva vabi na odprtje zeliščnega vrta Trebnik, ki bo v soboto, 13. junija 2015, ob 17. uri, na Zeliščnem vrtu Trebnik v Slovenskih Konjicah.

Predstavili bodo revitalizacijo vrta in organizirali vodene oglede. Spoznali boste lahko tudi lokalne pridelovalce in predelovalce zelišč, ki bodo v sodelovanju s  člani Kooperative Alpe Adria za obiskovalce pripravili degustacijo izdelkov iz zelišč.

Več informacij na POVEZAVI.

NEDELJSKO POPOLDNE Z ŽAJBLJEM 

Člane in prijatelje Društva Zdrav podjetnik obveščamo, da bomo v nedeljo, 14.6.2015 od 16.00 ure dalje obirali oz. obdelovali žajbelj na naši Eko točki v Dekanih.

Tako bomo pripravili žajbljev hidrolat in žajbljev sirup proti kašlju, pa še kakšen nov recept za popestritev popoldneva.

V kolikor vas dogodek zanima, vabljeni v našo družbo.

Predavanje Gibanje – Tveganje – Varnost

Zavod za varno igro je nepridobitna organizacija, ki želi s preventivnimi ukrepi in osveščanjem izboljšati stanje otroških igral, zagotavljati ustrezno varnost na otroških igriščih, krepiti zavedanje o pomenu gibanja predvsem otrok in mladostnikov ter spodbujati varno igro.
Predavanja so vsako drugo sredo v mesecu in so brezplačna.

Naslednje predavanje je 10. junija 2015, ob 16.30

Dodatne informacije lahko dobite na www.oopa.si ter info@oopa.si.

EKO teden

Leto 2015 je Mednarodno leto tal, katerega glavni namen je osveščanje o boljšem in trajnostnemu ravnanju s tlemi. Dejavnosti potekajo pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, ki si prizadeva ohranjati zdrava in produktivna tla za potrebe človeštva.

S programi ZPM Maribor za varstvo okolja in ohranjanje narave, ki letos potekajo pod sloganom Ne izgubimo tal pod nogami! želimo osveščati, informirati, svetovati in posredovati znanja vsem generacijam. Želimo povedati in pokazati, da lahko vsakdo s svojim odgovornim ravnanjem veliko naredi za zdravo okolje in s tem za lastno zdravje. EKO TEDEN 2015 bo potekal od 1. do 5. junija 2015, v Domu ustvarjalnosti mladih in na Trgu Leona Štuklja.

Več.

Crowdfunding ustvarjalnica za NVO

V torek, 2. junija 2015, v okviru Mreže za prostor v sodelovanju s Kreativnim centrom Poligon organizirajo dogodek “Crowdfunding ustvarjalnica za NVO: Kako do kapitala za učinkovito izvedbo lokalnega projekta?”.

Več

Novinarska konferenco:»VARNOST PACIENTOV«

v četrtek, 4. junija 2015 ob 12.30 uri, v prostorih Posvetovalnice za srce, Cigaletova ul. 9, Ljubljana.

Izredni prof. dr. Andrej Robida, vodja delovne skupine bo predstavil teze za Zakon o kakovosti zdravstvene obravnave, varnosti in njihove svojce ter Zahteve NVO združenih v Mreži NVO 25×25 za visoko kakovostno, varno in na paciente ter svojce osredotočeno zdravstveno obravnavo.

V drugem delu konference bomo predstavili še predlog za drugačno ureditev izdajanja dragih zdravil.

Prosimo vas, da svojo udeležbo na novinarski konferenci potrdite na info@mreza-25×25.si oziroma na telefon št.: 01/234-75-50.

Vabilo na novinarsko konferenco 4. 6. 20151

Vrtiljak nevladnih organizacij – lovljenje idej

Stičišče NVO osrednje Slovenije organizira sproščeno, neformalno srečanje NVO, kjer boste imeli predstavniki NVO in drugi zainteresirani v vzdušju piknika priložnost za debatiranje o temah, ki jih boste sami prepoznali kot pomembne.

Namen dogodka je izmenjava izkušenj in idej med NVO ter vaše povezovanje in predstavitev drug drugemu ter javnosti. Potekal bo 4. junija 2015, od 11. do 14. ure, v parku Zvezda v Ljubljani.

Več si lahko preberete na www.consulta.si.

Društvo Zdrav podjetnik in Franc Božjak s.p. vabita na popoldansko DELAVNICO z naslovom
TEORIJA IN PRAKSA KNAJPANJA
Ovitki, kopeli, oblivi, blatne, glinene obloge…
Dobimo se v petek, 5. junija 2015 ob 16. uri na Eko točki – Parenzana v Dekanih.

Več.

Team Building Mreže MINVOS

bo petek, 5. junija 2015 s pričetkom ob 10:00 uri v Kampu Menina.

Si želite doživeti izkušnjo spoznavanja članic mreže, izkušnjo sodelovanja pri razvoju strategije Mreže MINVOS ali praktična znanja o izvedbi procesa načrtovanja strategij, procesa sodelovanja z javno upravo ter metod team buildinga na drugačen način? Potem morate obiskati MINVOS KAMP!

Več.

Festival palačink

Mesto Maribor bo prvo soboto v juniju bogatejše za nov festival! Člani humanitarnega društva Rotaract club Maribor bomo za vse sladokusce pekli slastne palačinke, Vi pa boste imeli možnost izbirati med več kot 20 različnimi nadevi.

Festival bo v duhu dobrodelnosti saj bomo, v zameno za palačinko, zbirali prostovoljne prispevke za štipendije Fundacije Leona Štuklja, ki se vsako leto podarijo nadarjenim dijakom in študentov iz socialno ogroženih družin.

Več.

Zelišča in eterična olja za hormonsko ravnovesje

Predavanje vodi Simone Godina, integrativni holistični zdravstveni trener za hormonsko ravnovesje. Svoje znanje in praktične izkušnje: Na kakšne načine lahko vključimo zelišča in eterična olja v svoj življenjski slog in kako jih  uporabljamo, bo prikazala v nedeljo 7. junija 2015 ob 17. uri  na Ekotočki Društva zdrav podjetnik.

Več.

Jasna Vran  v sodelovanju z Društvom Zdrav podjetnik vabi na predavanje

KAKO JE PRIDELANA HRANA, KI SE ZNAJDE NA NAŠI MIZI

O tem bo strokovno predavala Jasna Vran, univ. dipl. inž. kmet. v nedeljo, 07.06.2015 ob 15.00 uri na zeleni Eko točki, v Dekanih.

Več.

Nacionalna konferenca o strategiji razvoja vsebinskih mrež NVO

Konzorcij vsebinskih mrež nevladnih organizacij vas vljudno vabi na  Nacionalno konferenco o strategiji razvoja vsebinskih mrež NVO, ki bo v sredo, 10. junija 2015, med 10. in 14. Uro v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (Maistrova ulica 1 – vhod s ploščadi Muzejske četrti).

Prijavnica na konferenco.

Vabilo na konferenco.

Program konference.

Zdravo na zabavo – po Kekčevih poteh

Vljudno vabljeni na dogodek, ki ga prireja mreža “NVO varujejo naše zdravje” v okviru  ESS projekta v petek, dne 29.5.2015 ob 16. uri na relaciji Maribor – Ruše – Areh:

»ZDRAVO NA ZABAVO« 29.5.2015 – PO KEKČEVIH POTEH

Posvet: Kakšni so izzivi gorskih in obmejnih območij?

Ministrstvo za okolje in prostor vabi na predstavitev 5. Poročila o stanju Alp o demografskih spremembah, razpravo o izzivih gorskih in obmejnih območjih za prostorski razvoj Slovenije ter možnosti za izvajanje projekta »Planinske vasi« v Sloveniji.Dogodek, ki poteka v sklopu 6. dneva Alpske konvencije, se bo odvil v petek, 29. maja 2015, v Slovenskem planinskem muzeju, Mojstrana.

Posvet: Kaj lahko nevladne organizacije naredijo namesto države?

Potencial za prenos javnih funkcij na nevladne organizacije na področju okolja in prostora

28. maja 2015 od 9. do 12. ure v Knjižnici Urbanističnega inštituta RS, Trnovski pristan 2, Ljubljana

Več.

Teden gozdov 2015

Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Maribor in Podravsko gozdarsko društvo Vabita na terenski ogled GOZDOV NA ROBU MESTA v

 Lesarska šola Maribor v četrtek, 28. maja 2015, ob 9.30 uri

 Zbirališče na dvorišču Lesarske šole Maribor (blizu bivšega Marlesa – Limbuš), Lesarska ul.2, Maribor (avtobusna linija št. 4).

Vabilo.

Program.

SLO-CRO NETWORKING “Podjetništvo za spremembe!

Regionalno stičišče NVO Planota v sodelovanju s partnerji vabi na na dogodek mreženja med slovenskimi in hrvaškimi nevladnimi organizacijami (NVO) ter socialnimi podjetji “SLO-CRO NETWORKING: Podjetništvo za spremembe!”, ki bo potekal v petek, 29. maja 2015, med 9.30 in 16. urov Središču Rotunda, Destradijev trg 11, Koper.

Več.

DELAVNICA KREATIVNEGA USTVARJANJA Z MANDALAMI

Jasna Vran v sodelovanju z društvom Zdrav podjetnik vabi na

DELAVNICO KREATIVNEGA USTVARJANJA Z MANDALAMI,

ki bo v soboto, 30.5.2015 ob 16.00 na Eko točki, v Dekanih.

Med druženjem v naravi si bomo pogledali, kako narava sama ustvarja svoje mandale v spleteni pajkovi mreži, v hišicah polžev, snežinkah,….in izvedeli kaj več o mandalah samih in njihovem delovanju.

Več. 

Perot – Društvo za sobivanje človeškega vabi na predstavitev njihovega terapevtskega pristopa

V soboto, 30. maja 2015, bodo v društvu Perot – Društvo za sobivanje človeškega ves dan posvetili predstavitvam njihovega terapevtskega pristopa, izkustvenim delavnicam in strokovnim razpravam.

Več

Tradicionalni posvet ob Svetovnem dnevu brez tobaka 2015

Vabljeni na tradicionalni posvet ob Svetovnem dnevu brez tobaka 2015 z naslovom ”10 let Okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije za nadzor nad tobakom”, ki bo v sredo, 27. maja 2015, ob 9.00 na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, OE Ljubljana, Zaloška 29.Posvet bo posvečen 10-letnici Okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije o nadzoru nad tobakom, stališčem Svetovne zdravstvene organizacije glede tobaka ter uresničevanju določb konvencije in smernic posameznih členov v Sloveniji.  Program najdete tukaj.Prijave sprejemajo do 24. maja 2015 na spletnem naslovu: www.1ka.si/a/63507V odmoru posveta bodo potekale predstavitve posterjev na temo srečanja in vabijo vas, da na posvetu sodelujete s posterjem. Več o temah posterjev in prijavi posterjev je na voljo na spletni povezavi goo.gl/WxpWyM. Za udeležbo na posvetu ni kotizacije.

Brezplačno izobraževanje na temo priprave projektnih predlogov in oblikovanja

poslovnih modelov

Na podlagi izraženega interesa podravskih nevladnih organizacij in pozitivnih vtisov udeležencev preteklih izobraževanj bomo v Regionalnem stičišču nevladnih organizacij Podravja ponovno izvedli izobraževanje za pripravo projektnih predlogov, ki ga bomo tokrat nadgradili še s predavanjem in mentorstvom na temo oblikovanja poslovnih modelov.

Program izobraževanja:

1. del – Projektni modul: četrtek, 28.5.2015, od 16. do 19. ure (sejna soba Zavoda PIP, Gosposvetska cesta 86, Maribor)

2. del – Poslovni modul: torek, 2.6.2015, od 16. do 20. ure (sejna soba Zavoda PIP, Gosposvetska cesta 86, Maribor)

3. del – Projektni modul: četrtek, 4.6.2015, od 16. do 19. ure (sejna soba Zavoda PIP, Gosposvetska cesta 86, Maribor)

Individualne konzultacije (mentorstvo): od 8.6.2015 do 30.9.2015 (osebno v prostorih Zavoda PIP in po elektronski pošti)

Prijave zbiramo do torka, 26.5.2015, na elektronskem naslovu: dejan.bogdan@zavodpip.si

Več.

Nacionalni teden prostovoljstva 

Ponovno prihaja čas, ko se prostovoljske organizacije in prostovoljci zberemo, predstavimo, družimo in poveselimo. Letos med 18. in 24. majem prvič pod imenom Nacionalni teden prostovoljstvaVeč

2. konferenca trajnostne gradnje: prenova je obet lepše prihodnosti

Na Brdu pri Kranju bo 21. maja v organizaciji Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo potekala že druga zaporedna konferenca trajnostne gradnje z osrednjo tematiko prenovo obstoječih stavb.

Poudarki konference bodo poleg vprašanj obuditve industrije in sektorja v ospredje postavili še varčno ravnanje z energijo in naravnimi viri, predvsem pa upoštevanje principov zdravih bivališč, ki vplivajo na naše počutje tako skozi ugodje in dobro počutje, kot tudi in s tem povezanimi večjo učinkovitostjo pri učenju, storilnostjo na delovnem mestu, ipd.

Prijave na konferenco so že v polnem teku, vsi, ki jih omenjena vprašanja zanimajo, pa se lahko obrnejo po več informacij na spletno stran konference. Kotizacija.

Predlog Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči v javni razpravi

Ministrstvo za zdravje vabi k sodelovanju v javni razpravi o predlogu Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči. Vaše predloge sprememb in dopolnitev lahko posredujete najkasneje do 22. maja 2015:

Konzorcij vsebinskih mrež nevladnih organizacij vabi na okroglo mizo »LJUDJE NAJDEJO REŠITVE«

Okrogla miza bo v torek, 12. maja 2015, ob 9. uri, v Maxi klubskem salonu (nakupovalna hiša Maxi market) na Trgu republike 1 v Ljubljani.

Več.

10. kongres zdravstvene in babiške nege Slovenije
»Z OPTIMALNIMI VIRI DO UČINKOVITE ZDRAVSTVENE IN BABIŠKE NEGE«

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije

Nacionalni center za strokovni, karierni in osebnostni razvoj medicinskih sester in babic pri Zbornici-Zvezi organizira

10. kongres zdravstvene in babiške nege Slovenije »Z OPTIMALNIMI VIRI DO UČINKOVITE ZDRAVSTVENE IN BABIŠKE NEGE«, ki bo  11. in 12. maj 2015, Kongresni center Brdo, Brdo pri Kranju.

Dogodek soorganizira Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.

Prijazno vabljeni!

Več.

Strokovno usposabljanje za NVO: Zdrav življenjski slog in preventiva

Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK), nosilec vsebinske mreže NVO za zdravje vas vljudno vabi na STROKOVNO USPOSABLJANJE ZA NVO: ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG IN PREVENTIVA

Strokovno usposabljanje bo v petek, dne 15.05.2015 od 9. do 14. ure , v dvorani Centra za pomoč na domu (2. nadstropje), na Partizanski cesti 12 v Mariboru.

Več.

Natečaj: Ambasador znanja 2014

Rok prijave: 15. maj 2015

Mreža MINVOS – Mreža nevladnih izobraževalnih organizacij objavlja javni natečaj, na katerem bodo na podlagi prijav izbrali nevladne organizacije, ki so imela na področju izobraževanja v letu 2014 poseben doprinos k razvoju kvalitete neformalnega izobraževanja. Prijavljene nevladne organizacije se bodo potegovale za naslov Ambasador znanja.

Več na spletni strani MINVOS.

Urbani sprehodi Jane’s Walk vabijo k pešačenju po vsakdanjih opravkih

Začetek maja bodo v mnogih slovenskih mestih že peto leto zaznamovali Urbani sprehodi Jane’s Walk, ki jih v sodelovanju z lokalnimi partnerji pripravlja Inštitut za politike prostora. Sprehodi so del globalne akcije, katere namen je spodbujanje pešačenja po vsakdanjih opravkih. Letos se lahko v Sloveniji sprehodom pridružite med 2. in 10. majem. Večina letošnjih sprehodov bo v manjših mestih in mestecih, kjer zanimanje za vrnitev pešcev v javni prostor zadnje čase najbolj narašča. Pri izvedbi sprehodov ponekod sodelujejo tudi občine, ki so sprehode prepoznale kot priložnost za izboljšanje kakovosti življenja svojih občanov.Več si lahko preberete na spletni strani Inštituta za politike prostora.

POSVET: LABORATORIJ IDEJ

V okviru Evropskega tedna mladih, ki bo pri nas potekal med 4. in 10. majem 2015, Evropska komisija išče predloge mladih za izboljšanje položaja mladih. Laboratorij idej je poldneven posvet, na katerem se bo iskalo in kuhalo ideje, izražalo in poslušalo mnenja, predvsem pa oblikovalo končni izdelek – predlog za politične odločevalce za izboljšanje položaja mladih!
Predlog bo objavljen na spletni strani Evropskega tedna mladih, kjer bo mogoče glasovati za najboljši predlog, prav tako pa bo predstavljen političnim odločevalcem v Bruslju na politični debati, ki bo potekala v prvem tednu meseca maja.

Dialog z Evropsko komisarko Violeto Bulc

Violeta Bulc se bo z vami pogovarjala o aktualnih temah: rast in delovna mesta, naložbe v infrastrukturo, zaposlovanje mladih in prihodnost EU.

Želite povedati svoje mnenje o tem, kaj se dogaja v Evropski uniji, kako se Evropska unija spoprijema s ključnimi izzivi, katerih koristi so deležni državljani? Dialogi med evropskimi komisarji in prebivalstvom potekajo po vsej Evropski uniji. Pridružite se razpravi: želimo slišati vaše mnenje in odgovoriti na vaša vprašanja.

Kaj se bo zgodilo z vašimi vprašanji in mnenji? Evropska komisija jih bo smiselno upoštevala pri pripravi in vodenju politik, evropskim komisarjem pa so v pomoč, da ostanejo trdneje v stiku z ljudmi po vsej EU. Mnenja in predloge mlajših udeležencev bomo posebej upoštevali tudi v okviru procesa vključevanja mladih v javne zadeve EU, zato dialog pripravljamo v sodelovanju z mrežo mladinskih centrov Mreža MaMa.

Dialog bo potekal v petek, 8. maja 2015, ob 17.00 v Kinu Šiška v Ljubljani. Povezoval ga bo Igor E. Bergant.

Vstop je prost ob predhodni prijavi in do zapolnitve mest.

Pričakujemo tudi udeležence iz Hrvaške, Avstrije in Italije. Tolmačenje v angleščino, hrvaščino, nemščino in italijanščino bo zagotovljeno.

Dialog bosta v živo prenašala 3. program RTV Slovenija in MMC RTV SLO.

Vprašajte nas na dialog@mreza-mama.si in na Twitterju z #EUdialogues.

20 let Hospica

Ob praznovanju 20-letnice delovanja Slovenskega društva hospic, vabimo na dobrodelni koncert izbranih prizorov iz Bellinijeve opere Norma, v izvedbi  BelCanto.si v petek, 8. maja 2015, ob 19.30 uri ,v Kazinsko dvorano, SNG Maribor.

Vstopnine ni. S prostovoljnimi prispevki ali udeležbo boste izrazili podporo našemu poslanstvu, za kar smo vam hvaležni.

Več.

 •

Napisati je potrebno sporočilo za javnost – in kaj zdaj?

Kdaj: petek, 8. maj 2015, ob 11.30

Kje: v sejni sobi GZDBK (Novi trg 11 – II. nadstropje, Novo mesto)

Udeleženci seminarja bodo izvedeli zlata pravila sodelovanja z mediji. Vsak medij je namreč zgodba zase, v novodobnem piarju pa je sploh pomembno, da so odnosi z novinarji in uredniki dobri in da temeljijo na zaupanju. Udeleženci seminarja bodo dobili tudi jasna navodila, kako napisati dobro sporočilo za javnost ter kako pristopiti k medijem tudi po že poslanem sporočilu.

Več.

Servisirati organizacijo podjetja tako, da je vedno dovolj časa

Kdaj: sreda, 13. maj 2015, ob 9.00
Kje: v sejni sobi GZDBK (Novi trg 11 – II. nadstropje, Novo mesto)

Vam kronično zmanjkuje časa? Nenehno gasite »požare«? Se vaši zaposleni pritožujejo nad pomanjkanjem časa, povečanimi pritiski in stresom? Se ob delu zaposlenih povečuje število napak? Opažate upad motivacije zaposlenih in poslabšanje delovne klime? Se povečuje število medosebnih konfliktov v podjetju? Več kot leto dni v podjetju niste vpeljali kakšne izboljšave ali novosti? Če ste odgovorili pritrdilno na 3 ali več vprašanj, je nujno, da se udeležite delavnice, ki jo organiziramo, saj zvoni rdeči alarm za vpeljavo nujnih sprememb. Na delavnici boste spoznali, kaj je pomembno ohraniti in kaj spremeniti pri vaši organizaciji in na kakšen način to storiti.

Vljudno vabljeni!

Več.

 •

MREŽA ZA DEINSTITUCIONALIZACIJO VABI NA BREZPLAČNE IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE ZA ZAPOSLENE V NVO

Za poglobljeno razumevanje različnih vidikov deinstitucionalizacije pripravlja Mreža za deinstitucionalizacijo sklop štirih izobraževalnih delavnic za zaposlene v NVO, na katerih bodo pridobili informacije za načrtovanje in uspešno opravljanje svojega dela na področju DI ter nadgradili znanja, potrebna za uspešno izvajanje storitev v skupnosti.

4 DELAVNICE:

 • 17.03.2015: O procesih deinstitucionalizacije, kaj je potrebno za uspešno DI. Prijave zbirajo do 12.03.2015!Več informacij in prijavnica »
 • 07.04.2015: Pomembni elementi oblikovanje modela za razvoj in uspešno izvajanje storitev v skupnosti
 • 21.04.2015: Nudenje podpore uporabnikom pri izhodu iz inštitucij
 • 19.05.2015: Vplivanja na odločevalce politik in ozaveščanje javnosti
Delavnice so brezplačne. Potekale bodo v Hostlu Celica v veliki seminarski sobi (Galerija Srečišče) na Metelkovi, v času od 9h do 16h.Več si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Program dnevov vključujoče informacijske družbe

Mreža NVO-VID v sodelovanju z nevladnimi organizacijami organizira “Dneve vključujoče informacijske družbe“, ki bodo potekali 14., 15., in 16. maja v Ljubljani in drugod po Sloveniji. S programom želijo slovenski javnosti, medijem, gospodarstvu in ostalim sektorjem predstaviti pomen nevladnih organizacij na področju kakovostnega življenja v digitalni družbi (e-vključenost in e-udeležba) ter obeležiti 17. maj – svetovni dan informacijske družbe. Program je dostopen na tej povezavi, prav tako bodo kmalu odprte tudi prijave za posamezne dogodke.Za dodatne informacije so vam na voljo na e-poštnem naslovu mreza.nvo@informacijska-druzba.org (Mateja) in telefonski številki 041 365 529 (Simon).

Potencialne priložnosti za mikro podjetja v novi finančni perspektivi 2014-2020

Kdaj: ponedeljek, 11. maj 2015, ob 9.00

Kje: v sejni sobi GZDBK (Novi trg 11 – II. nadstropje, Novo mesto)

Namen dogodka je seznaniti udeležence z osnovami črpanja EU sredstev (povratnih in nepovratnih sredstev) ter podati pojasnila o različnih možnih virih financiranja, ki omogočajo realizacijo njihovih projektnih idej. Poseben poudarek bo na predstavitvi možnosti, ki jih nudi nov Operativni program za izvajanje Evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020 ter kako se nanj pripraviti.

Vljudno vabljeni!

Več.

URBACT FESTIVAL evropskih mest v Rigi

Inštitut za politike prostora obvešča, da program URBACTvabi na tridnevni festival poglobljenih pogovorov in razvijanja idej o prihodnosti evropskih mest.

Prvi URBACT FESTIVAL evropskih mest bo potekal v Rigi v Latviji od 6. do 8. maja 2015. Na festivalu bodo predstavljena spoznanja o mestih, ki so izšla iz dosedanjega programa URBACT II, obenem pa bo festival pospešil začetek novega programa URBACT III.

Dogodek bo postavil v ospredje ljudi in mesta ter izmenjevo dobrih praks ter inovativnih pristopov k politikam za trajnostni urbani razvoj. Posvetil se bo realnosti na terenu in spopadanju s kompleksnimi izzivi na vseh koncih Evrope. Dogajanje na festivalu je zasnovano tako, da bo omogočalo spraševanje, razpravo in skupen premislek. URBACT FESTIVAL bo deloval kot platforma za zbiranje in povezovanje zamisli, znanja in ljudi ter iskanje rešitev in navdihov za preobrazbo mest.

Več si lahko preberete na http://ipop.si, kjer najdete tudi povezavo do prijavnice. Rok za prijave je 15. aprila, vendar pa so prijave odprte le do zapolnitve mest in se hitro polnijo. Zato s prijavo pohitite!

Sodelujte pri projektih za trajnostni razvoj podeželja Istre!

Zavod Eko-Humanitatis, Mreža za preporod Istre in Središče Rotunda vabimo nevladne organizacije (NVO), da se nam pridružite pri pripravi skupnih projektov za trajnostni razvoj podeželja Istre.

Projektne ideje zbiramo do 30. aprila 2015.

Več informacij na POVEZAVI.

Eko konferenca o naravnih danostih v času pomembnih podnebnih sprememb

Na letošnji že šesti mednarodni Eko konferenci, ki se bo v organizaciji društva Planet Zemlja tradicionalno odvijala na svetovni dan Zemlje 22. in 23. aprila na Gospodarskem razstavišču Ljubljana, bodo predstavili strokovne in politične podlage za ukrepanje ter odprli razpravo o vse bolj aktualni tematiki podnebnih sprememb na lokalni, regijski in globalni ravni.

Več.

Usposabljanje za prostovoljce za delo s slepimi in slabovidnimi otroki

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije vabi na usposabljanje za prostovoljce za delo s slepimi in slabovidnimi otroki. Usposabljanje bo potekalo 25. 4. 2015, od 9.30 do 18.00.

Na usposabljanju se boste spoznali s pojmom slepota in slabovidnost, spoznali tehnike spremljanja slepih in slabovidnih, se naučili kako pristopiti k slepim in slabovidnim otrokom in podobno.

Prijavite se lahko pri Karolini Doltar na telefonski številki 01 4700 224 ali na karolina.doltar@zvzeza-slepih.si.

Več informacij na spletni strani Zveze.

CNVOS v aprilu vabi na tri krajše seminarje za NVO

1) Kako znižati stroške in povečati učinkovitost poslovanja z uvedbo računovodstva v organizacijo – kako uvesti del računovodstva v lastno organizacijo in s tem znižati stroške poslovanja, povečati pregled nad svojim poslovanjem ter si zagotoviti vpogled v vsakem trenutku: več informacij in prijava »
(2) Pravni in davčni vidki prostovoljskega dela v NVO – kako postati t.i. prostovoljska organizacija, kakšne so omejitve prostovoljskega dela ter kako je z izplačevanjem stroškov prostovoljcem: več informacij in prijava »
(3) Kako pridobiti status v javnem interesu in kaj si lahko od tega obetamo – kaj konkretno ministrstva zahtevajo od nevladnih organizacij, da jim takšen status podelijo, kakšne rezultate je potrebno doseči ter kako v praksi poteka podelitev statusa; prav tako boste izvedeli, kakšne ugodnosti in obveznosti imajo nevladne organizacije s statusom delovanja v javnem interesu: več informacij in prijava »

Združimo moči za oblikovanje strategije razvoja nevladnega sektorja in prostovoljstva do leta 2020

CNVOS in Ministrstvo za javno upravo vabita na nacionalno konferenco »Sooblikujemo Slovenijo – Združimo moči za oblikovanje strategije razvoja nevladnega sektorja in prostovoljstva do leta 2020«, ki bo v torek, 21. 4. 2015, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Ministrstvo za javno upravo je začelo s pripravo Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva. Strategija se bo pripravljala skozi daljši vključujoč proces (konferenca, delovne skupine, razprave na Svetu za razvoj prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij ipd.). Na konferenci bomo po metodi odprtega prostora pretehtali ukrepe za razvoj, ki smo jih nevladne organizacije v preteklosti že večkrat predlagale, predvsem pa se bomo pogovarjali o strateških ciljih in iskali nove dodatne ukrepe na področju razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva.

Program konference je dostopen na TEJ povezavi. Prijave na konferenco sprejemamo TUKAJ.

Delavnica: nudenje podpore uporabnikom pri/po izhodu iz institucije

Mreža za deinstitucionalizacijo (MDI) vabi na brezplačno izobraževalno delavnico, na kateri bodo predstavili vrstniško svetovanje in zagovorništvo.

Rdeča nit izobraževanja: predstavitev vrstniškega svetovanja in zagovorništva, razumeti uporabniško perspektivno, oblikovanje mreže podpore.
Gostje: Mirica Ačko (YHD), Katrin Modic (YHD), Zlata Dragan (Ozara) in Tilen Recko (Altra).
Izobraževanje povezuje: mag. Sonja Čandek.

Izobraževanje je brezplačno in bo potekalo 21. 04. 2015, v prostorih Hostla Celica v veliki seminarski sobi (Galerija Srečišče), na Metelkovi od 9h do16h. Elektronske prijave zbirajo do 17. 04. 2015!

Več o delavnici in prijava!

Vabilo za sodelovanje organizacij v akciji »Noč – moč neformalnega«

Vabimo vas, da se nam pridružite pri vseslovenski akciji »Noč – moč neformalnega«, katere namen je tudi letos opozoriti širšo javnost na pomen in pomembnost neformalno pridobljenega znanja, kot tudi na samo vlogo nevladnih organizacij kot nosilcev izvajanja in beleženja neformalnega učenja.

Vseslovenska akcija bo potekala v sredo, 22.4.2015 v večernih urah, skozi powerpoint in video projekcije, v slikovni in opisni obliki, ki se bodo preko projektorjev in televizijskih zaslonov predvajale po gostinskih lokalih širom Slovenije.

Dodatne informacije so na voljo Noč_moč_dopis_organizacijam_2015.pdf

Prijavite se lahko TUKAJ

Delavnice o promociji zdravja pri delu za male delodajalce

Delavnica (22.4.2015 in 7.5.2015)  je namenjena vsem, ki jih zanima področje promocije zdravja pri delu (PZD) oz. načrtovanje ukrepov promocije zdravja, predvsem pa mikro in malim podjetnikom ter samostojnim podjetnikom, ki v promociji zdravja prepoznajo koristi za posameznika, za delovno organizacijo in za družbo ter si želijo in svojim najbližjim sodelavcem.

Več.

Usposabljanje: Varstvo pri delu in požarna varnost v NVO

Regionalno stičišče NVO Planota vabi zaposlene v društvih, zasebnih zavodih in ustanovah iz Goriške statistične regije na brezplačno usposabljanje o varstvu pri delu in požarni varnosti, ki bo v četrtek, 23. aprila 2015, ob 10.00 v Zeleni dvorani Mestne občina Nova Gorica (Trg Edvarda Kardelja 1, 1. nadstropje).

Več.

Tiskovna konferenca Predstavitev 3 pobud za spremembo zdravsteven in davčne

zakonodaje

Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, nosilec  vsebinske mreže NVO za zdravje, prireja Tiskovna konferenco, ki bo v četrtek, dne 23. 04. 2015 ob 11. uri, v Glazerjevi dvorani UKM, na Gospejni ulici 10 v Mariboru.

Več.

Vabilo: 1. javni posvet za pripravo Trajnostne urbane strategije (TUS) MoM

Predstavnika nevladnih organizacij v delovni skupini Mestne občine Maribor za pripravo Lokalne urbane strategije Borut Osonkar in Andrej Žižek ter Regionalno stičišče nevladnih organizacij Podravja

vabimo na 1. javni posvet za pripravo Trajnostne urbane strategije (TUS) MoM, ki bo v četrtek, 23.4.2015 ob 11. uri v prostorih Zavoda PIP, Gosposvetska cesta 86, v Mariboru.

Več.

Glas mladih Maribora

med 24. in 25. aprilom se bo v Mariboru odvil en zelo zanimiv dogodek – prihaja Glas mladih Maribora! Projekt Mestnega Mladinskega sveta Maribor, organiziran s strani mladih za mlade, išče še 15 aktivnih mladih, ki bodo z nami preživeli prijeten dan in pol in postali poganjalci sprememb!

Več o dogodku.

Predavanje: Odnosi v družini in kako v njih preživeti s čimmanj »modricami«

Društvo za psihosocialno pomoč in terapevtske storitve-Psih@ vabi na brezplačno predavanje Odnosi v družini in kako v njih preživeti s čimmanj »modricami«, ki bo v ponedeljek, 20. aprila 2015, ob 19.30 uri v Mestni knjižnici Ljubljana, Knjižnica Škofljica.

Vsebina predavanja: Dinamika odnosov v družini med družinskimi člani; varna in ne-varna navezanost; kako potujejo čutenja od staršev na otroke; zdravi in nezdravi odnosi med družinskimi člani; posledice nezdravih odnosov. Vstopnine ni!

Predavanje bom vodila predsednica Društva Psih@, mag.Klementina Sambolić, smer: zakonska in družinska terapija.

Več o ostalih predavanjih v sezoni 2014-2015 si lahko preberete na njihovi spletni strani: http://drustvopsih.weebly.com/dom-krajanov-dravlje.html.

Vodič ABC varnosti za lastnike spletnih strani

Vsebinska mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (NVO-VID) vas vabi, da si preberete vodič ABC varnosti za lastnike spletnih strani. Vsebina vključuje koristne informacije o načrtovanju, postavitvi in vzdrževanju spletne predstavitve, registraciji in podaljšanju spletne domene, slovenski zakonodaji na področju intelektualne last
nine, oglaševanja in zasebnosti na spletu, najpogostejših oblikah zlorab in vdorov v spletne strani ter priporočenih ukrepih za zmanjšanje tveganj.

Vodič je prosto dostopen na tej spletni povezavi (.pdf), več pa si lahko preberete naspletni strani NVO-VID.

Nasveti za lastnike spletnih strani so nastali v sodelovanju s programom ozaveščanja Varni na internetu nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente SI-CERT in nacionalnega registra slovenskih domen Register.si.

Projektna konferenca za oblikovanje projektnih idej v okviru transnacionalnega programa Podonavje

Udeležba na konferenci je brezplačna, prijave pa sprejemamo do 14. 4. 2014 do 12. ureVeč o dogodku na tej povezavi.

DELAVNICA IZPOLNJEVANJA RAZPISNE DOKUMENTACIJE ZA RAZPISE S PODROČJA ŠPORTA

Vabimo vas na delavnico, na kateri boste s pomočjo predavateljice izpolnjevali, dopolnjevali, razvili in izpopolnili svojo prijavo na aktualen razpis s področja športa v okviru programa Erasmus+. Predstavljeni bodo tudi drugi lokalni, nacionalni in mednarodni viri, ki podpirajo aktivnosti nevladnih organizacij na področju športa.
TERMIN: 17. april 2015, 10:00 – 15:00
OBSEG: 6 pedagoških ur
ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 14
CENA: 80 EUR + DDV

Prostovoljec leta: Rok za oddajo prijavnic preložen na 17. april

Mladinski svet Slovenije vse (potencialne) prijavitelje v natečaj Prostovoljec leta obvešča, da je rok (prvotno 10. april) za oddajo prijavnic za prostovoljce in projekta preložen na 17. april 2015.

Več informacij ter dokumentacijo najdete na njihovih spletnih straneh.

Postopek izbora predstavnika NVO in njegovega namestnika v Koordinacijsko skupino za deinstitucionalizacijo

Razpisujemo postopek izbora 1 (enega) predstavnika nevladnih organizacij in 1 (enega) namestnika predstavnika nevladnih organizacij v Koordinacijsko skupino za deinstitucionalizacijo.

V Ljubljani protest proti trgovinskim sporazumom TTIP, CETA, TiSA

V soboto, 18. aprila, ob 11. uri na Prešernovem trgu, pod geslom “Kratice, ki kratijo nam pravice!”, protest v organizaciji Koalicije proti tajnim sporazumom.

Civilno družbene organizacije, sindikati, kmetje, lokalna gibanja in zeleni aktivisti se s protestom v Ljubljani pridružujejo Svetovnemu dnevu akcije proti uničujočim trgovinskim sporazumom. S sodelovanjem v globalni akciji želijo zaustaviti prostotrgovinske in investicijske sporazume ter podpreti ekonomijo, ki bo delovala za ljudi in za naš planet. Nasprotujejo tajnim in nedemokratičnim pogajanjem o trgovinskih sporazumih in poseganju v naše delavske, socialne, potrošniške in okoljske pravice. Zato zahtevajo takojšnjo zaustavitev pogajanj o sporazumih TTIP, CETA, TiSA in oblikovanje nove trgovinske politike, ki bo temeljila na človekovih pravicah in ne na privilegijih korporacij.

Dodatne informacije: Andrej Gnezda (040 360 890).
Več o sporazumih na www.kraticetatice.si.

PODALJŠANJE ROKA ZBIRANJA PRIJAV – Postopek izbora predstavnikov NVO v Komisijo za razvoj nevladnih organizacij v MOM

V sredo, 8. aprila 2015 je potekal prvi administrativni pregled prispelih prijavnic, ki jih je po določilih Poslovnika opravil vodja postopka. Namen postopka izbora je pridobiti 6 predstavnikov nevladnih organizacij iz šestih področij (kulture, sociale in zdravja, okolje in narava, neformalnega izobraževanja/promocija znanosti, mladine, športa).

Na podlagi pregleda prispelih prijav, smo ugotovili, da za vsa področja nismo prejeli kandidatur, tako podaljšujemo rok za zbiranje prijav za 8 dni. Zadnji dan podaljšanega roka je četrtek 16. aprila 2015. Prijave morejo ne glede na način oddaje, k nam prispeti zadnji dan roka. Prijavnica in načini pošiljanja veljajo enaki kot navedeni v javni objavi z dne 20.3.2015: http://nevladna.zavodpip.si/node/616

Seminar: Varna uporaba socialnega omrežja Facebook ter varnost in vidnost na spletu

Regionalno stičišče NVO Planota vabi zaposlene v društvih, zasebnih zavodih in ustanovah iz Goriške statistične regije na brezplačno usposabljanje na temo varne uporabe socialnega omrežja Facebook ter varnosti in vidnosti na spletu, ki bo v četrtek, 16. 4. 2015, ob 18.00 v Stekleni dvorani Mestne občine Nova Gorica (Trg Edvarda Kardelja 1, 1. nadstropje).

Seminar je namenjen začetnikom in bo podal smernice, kako varno uporabljati socialno omrežje Facebook, splet ter kako uporabljati različna spletna orodja. Poleg tega se bo na seminarju predstavilo, kako nastaviti profil na Facebooku, da bo uporaba čim bolj varna ter osnove uporabe spleta s praktičnega stališča uporabe.

Več o dogodku si lahko preberete na www.nvoplanota.si, prijave zbirajo do torka, 14. 4. 2015.

Izzivi paraplegije: osebna asistenca za tetraplegike in paraplegike ter njena prihodnost

Zveza paraplegikov Slovenije vabi na prireditev ob 46. obletnici delovanja organizacije, v okviru katere bodo organizirali okroglo mizo, ki se bo odvijala v Domu paraplegikov v Pacugu, 16. 4. 2015, s pričetkom ob 13.00 uri. Okroglo mizo so poimenovali »Izzivi paraplegije: osebna asistenca za tetraplegike in paraplegike ter njena prihodnost«.

O samostojnem življenju tetraplegikov in paraplegikov v njihovem domačem okolju bodo razpravljali:
– Valerija Bužan, Socialna zbornica Slovenije
– Boris Šuštaršič, Predsednik NSIOS
– Tanja Dular, Direktorat za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja
– Peter Planinšek, Zveza paraplegikov Slovenije
– Špela Šušteršič, Zveza paraplegikov Slovenije

VZPOSTAVLJANJE KAKOVOSTNEGA ODNOSA MED PROSTOVOLJCEM IN UPORABNIKOM

Ljubljana, torek, 14. 4. 2015, od 9. do 16. ure

Za prostovoljce, ki delajo individualno s posamezniki in se srečujejo z vprašanjem, kako jim čim bolje pomagati ter s postavljanjem zdravih meja v prostovoljskem delu.

Največja prednost naših usposabljanj je v kakovostnih in izkušenih izvajalcih, ki so sposobni podati vsebine na strokoven ter hkrati zanimiv način. Usposabljanja bosta vodila Tjaša Arko in Jaka Kovač. Več o izvajalcih si lahko preberete na povezavi.

Usposabljanja temeljijo na povezavi teoretičnih temeljev s prostovoljskimi izkušnjami in na iskanju rešitev za čim boljše delovanje prostovoljcev.

VEČ INFORMACIJ dobite pri Primožu Jamšku ali Tjaši Arko na elektronskem naslovu tjasa.arko@filantropija.org ali na telefonski številki 01 433 40 24.

Vabilo in prijavnica

Osnove marketinga v NVO

Kako se lotiti promocije nekega dogodka?
Zakaj se moramo razlikovati od drugih?
Kaj vse vpliva na uspešen vstop na trg?

Vabljeni na brezplačno izobraževanje Osnove marketinga v nevladnih organizacijah (NVO)!

Delavnica bo v torek, 14. aprila 2015, v prostorih Središča Rotunda (Destradijev trg 11, Koper), od 17. do 19. ure.

Vsebina delavnice.

Brezplačna delavnica “Od A do Ž o komuniciranju in odnosih z mediji”

Stičišče NVO osrednje Slovenije vabi na brezplačno delavnico z novinarjem Juretom Brankovičem, ki bo 13. 4. 2015 od 16:30 do 20:00, na Vojkovi 63 v Ljubljani.Program:
 • Kako uspešno spromovirati dogodek ali prireditev, ki bo privabila nove obiskovalce;
 • Kako delujejo različni mediji (televizija, radio, časopis), način njihovega dela in razmišljanja;
 • Kako pripraviti sporočilo za medije;
 • Kako ponuditi novinarjem informacijo, ki jih bo zanimala in kdaj je najprimernejši čas za pošiljanje sporočil;
 • Družabna omrežja;
 • itd.
Izvajalec:
Jure Brankovič je novinar in komentator RTV Slovenija z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami pri osrednji komercialni televiziji in tiskanih medijih (Delo, Dnevnik). Z nasveti in predavanji je pomagal tako vladnim kot nevladnim organizacijam, med drugim je tudi avtor priročnika o odnosih z javnostmi za nevladne organizacije.Prijava:
Udeležba na brezplačni delavnici je namenjena nevladnim organizacijam iz Osrednjeslovenske regije. Prednost pri prijavi imajo člani Mreže NVO osrednje Slovenije. Prijavite se lahko preko e-prijave.Za več informacij pokličite na telefonsko številko 059 927 619 ali pišite na info@consulta.si.

Brezplačna delavnica: S kreativnim razmišljanjem do povezovanja

Vabljeni na delavnico »S kreativnim razmišljanjem do povezovanja«!

Kdaj?
V četrtek, 9. aprila 2015, od 17. do 20. ure.
Kje?
V prostorih Središča Rotunda, Destradijev trg 11, Koper.
Več o delavnici

Posvet Stopimo skupaj

Evropski Urad Lojzeta Peterleta organizira v  obeležitevi nagrade MEP Awards na področju zdravja  posvet “STOPIMO SKUPAJ”. Posvet po potekal v četrtek 9. aprila 2015 ob 17:00 v Mali dvorani Državnega zbora (Šubičeva ulica 4, 1000 Ljubljana)
S posvetom želimo v Sloveniji povezati in spodbuditi zdrav način življenja in osveščenost boja proti raku.
Evropski Urad Lojzeta Peterleta Vas vljudno vabi, da se dogodka udeležite skupaj z svojimi sodelavci.
Zaradi lažjega vstopa v Državni zbor Vas  naprošamo za potrditev udeležbe na dogodku.

Svetovni dan Romov 2015

Vabljeni v Maribor na tridnevni dogodek, kjer bomo Svetovni dan Romov praznovali skupaj s prvo obletnico prve romske restavracije v Sloveniji in EU, Romani kafenava.

Dogodki se bodo zvrstili na 9., 10. in 11. april 2015 v Galeriji EPEKA, Koroška cesta 8 in v Romani kafenava, Gorkega 34.

PROGRAM OB SVETOVNEM DNEVU ROMOV.

APRILSKI Odprti sestanek razširjenega konzorcija Mreže MINVOS

Vljudno vabljeni na odprto aprilsko srečanja razširjenega konzorcija Mreže MINVOS, ki bo v torek 7.aprila 2015 na Zavodu NEFIKS, Ob železnici 12, 1000 Ljubljana.

Srečanje bo potekajo med 12.00 – 14.30 uro.

Predlagan dnevni red:
1. Pregled napredka dogovorjenega na prejšnjem sestanku
2. Zbor članic Mreže MINVOS
3. Pregled pobud za spremembo zakonodaje (priznavanje neformalnega izobraževanja in status v javnem interesu za izobraževalne NVO)
4. Akcija za izboljšanje vodenja civilnega dialoga “Brez nas ne bo šlo! NVO”
5. Zagotavljanje servisne podpore (realizacija, potrebe članic)
6. Razvoj javno veljavnega programa nef. izobraževanja
7. Analiza glede potenciala NVO
8. Razvoj preventivnih izobraževalnih programov
9. Oblikovanje strateških dokumentov (pravila mreže in strateški načrt)
10. Akcija “Noč moč neformalnega”
11. Akcija “Ljudje najdejo rešitve”
12. Pregled danes dogovorjenega in roki za izvedbo

Vljudno prosimo, da svojo udeležbo potrdite na info@minvos.si

Vljudno vabljeni.

Vabilo k sodelovanju pri izvedbi programa Dnevi vključujoče informacijske družbe 2015

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo vabi zainteresirane NVO k sooblikovanju in soizvedbi programa Dnevi vključujoče informacijske družbe, ki bodo potekali med 13. in 16. majem 2015.

S programom bodo slovenski javnosti, medijem, gospodarstvu in ostalim sektorjem predstavili pomen nevladnih organizacij na področju kakovostnega življenja v digitalni družbi (e-vključenost in e-udeležba) ter obeležili 17. maj – svetovni dan informacijske družbe.Dneve vključujoče informacijske družbe 2015 lahko sooblikujete s svojimi predavanji, predstavitvami dobrih praks, delavnicami, izobraževanji, okroglimi mizami in ostalimi oblikami dogodkov širom Slovenije, na katerih boste predstavili svoje projekte in aktivnosti, navezali neposreden stik z uporabniki, jih vključili v svoje delo ter opozorili na probleme in izzive na področju informacijske družbe.Vaš interes za sodelovanje pri izvedbi dogodkov sporočite do srede, 8. aprila. Več informacij ter prijavnico najdete na http://informacijska-druzba.org/.

Začel se je postopek izbora predstavnikov NVO v delovno skupino za koordiniranje in pripravo dokumenta Trajnostna urbana strategija Mestne občine Maribor

Razpisujemo postopek izbora 2 (dveh) predstavnikov nevladnih organizacij v Delovno skupino za koordiniranje in pripravo dokumenta Trajnostna urbana strategija Mestne občine Maribor.

Kako poteka postopek?

Postopek izbora predstavnikov poteka tako, da nevladne organizacije najprej predlagajo svoje kandidate. Med njimi se poskuša s soglasjem vseh kandidatov izbrati najprimernejše. Če soglasja za imenovanje ni, se izvedejo volitve. V postopku in pri volitvah lahko sodelujejo vse nevladne organizacije (upravičenci), ki so za to vnaprej izkazale interes (so se prijavile kot volivci ali pa so predlagale svojega kandidata). Prijavnica za sodelovanje je objavljena na dnu tega poziva.

V postopku izbora bodo torej lahko sodelovale samo tiste nevladne organizacije, ki se bodo prijavile za sodelovanje v postopku.

Rok za oddajo prijave upravičencev in kandidatov je 30.3.2015.

Vabimo vse zainteresirane nevladne organizacije, ki imajo sedež v Mestni občini Maribor, da sodelujete v postopku izbora.

Javna objava poziva: http://nevladna.zavodpip.si/node/615

Nacionalna konferenca: Prvi koraki do Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva

CNVOS in Ministrstvo za javno upravo vabita na Nacionalno konferenco »Prvi koraki do Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva«, ki bo v torek, 21. 4. 2015, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Ministrstvo za javno upravo je začelo s pripravo Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva. Strategija se bo pripravljala skozi daljši vključujoč proces (konferenca, delovne skupine, razprave na Svetu za razvoj prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij ipd.). Na konferenci bomo po metodi odprtega prostora pretehtali ukrepe za razvoj, ki smo jih nevladne organizacije v preteklosti že večkrat predlagale, predvsem pa se bomo pogovarjali o strateških ciljih in iskali nove dodatne ukrepe na področju razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva.

Program konference bo objavljen v kratkem. Na konferenco se lahko prijavite TUKAJ.

Začel se je postopek izbora predstavnikov NVO v Komisijo za razvoj nevladnih organizacij v Mestne občine Maribor

Razpisujemo postopek izbora 6 (šestih) predstavnikov nevladnih organizacij v Komisijo za razvoj nevladnih organizacij v Mestni občini Maribor. Izbira se po 1 (en) predstavnik na področjih (kulture, sociale in zdravja, okolje in narava, neformalnega izobraževanja/promocija znanosti, mladine, športa).

Kako poteka postopek?

Postopek izbora predstavnikov poteka tako, da nevladne organizacije najprej predlagajo svoje kandidate. Med njimi se poskuša s soglasjem vseh kandidatov izbrati najprimernejše. Če soglasja za imenovanje ni, se izvedejo volitve. V postopku in pri volitvah lahko sodelujejo vse nevladne organizacije (upravičenci), ki so za to vnaprej izkazale interes (so se prijavile kot volivci ali pa so predlagale svojega kandidata).

V postopku izbora bodo torej lahko sodelovale samo tiste nevladne organizacije, ki se bodo prijavile za sodelovanje v postopku. Volitve bodo potekale po področjih (npr. društvo iz področja športa, bo lahko glasovalo zgolj za predstavnike nevladnih organizacij za področje športa).

Rok za oddajo prijave upravičencev in kandidatov je 6.4.2015.

Vabimo vse zainteresirane nevladne organizacije, ki imajo sedež v Mestni občini Maribor, da sodelujete v postopku izbora.

Javna objava poziva: http://nevladna.zavodpip.si/node/616

 •

OKROGLA MIZA O PROBLEMATIKI OTROK Z AVTIZMOM

Društvo za pomoč otrokom z avtističnimi motnjami Školjke vabi na diskusijo o problematiki otrok z avtizmom, ki bo 23. 3. 2015 ob 16.30 uri v dvorani rektorata Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15.DNEVNI RED:

1. Predstavitev primera dobre prakse v Angliji.

Gospa Tina Grkinić, profesorica defektologije na OŠ Gustava Šiliha se je konec lanskega leta izobraževala na šoli za otroke z motnjo avtističnega spektra Treehouse School v Londonu. Po zaključenem treningu se je domov vrnila z veliko optimizma, zato bo bogate izkušnje delila z nami.

2. Problematika otrok z avtizmom in avtističnimi motnjami v predšolskem obdobju
3. Problematika otrok z avtizmom in avtističnimi motnjami v obdobju osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja
4. Dopolnitev v Kurikulum za vrtce in šole (obvezna uporaba metode PECS v vrtcih in šolah)
5. Katalog izobraževanj ( Zavod za šolstvo RS)
6. Spremljevalci za otroke z avtističnimi motnjami
7. Mreženje šol z naslovom AVTIZMU PRIJAZNA ŠOLA
8. V vseh točkah dnevnega reda boste udeleženci lahko podali svoja mnenja, pobude, predloge, izkušnje dobre prakse
9. Razno.

Več si lahko preberete na www.avtizem-skoljke.si. Prijave sprejemajo do 16. 3. 2015.

1. SESTANEK MREŽE NVO ZA SOCIALNO VARSTVO

Nevladne organizacije na področju socialnega varstva iz celotne regije JV Slovenija vabljene na 1. sestanek Mreže NVO za socialno varstvo, ki bo v sredo, 25. 3. 2015, od 15. do 17. ure, v prostorih Regijskega NVO centra (Novi trg 9, 2. nadstropje, Novo mesto).

Več informacij in obvezne prijave na www.nevladnik.info.

KAKO PRIPRAVITI USPEŠEN RAZISKOVALNO RAZVOJNI PROJEKT ZA EU ROGRAME 2014-20 OBZORJE 2020


TERMIN
LJUBLJANA, 27. marec  2015, od 09.00 do 17.00 ure;
dvorana v konferenčnem centru DOMUS MEDICA, Dunajska 162, Ljubljana Bežigrad
CILJ 
Namen enodnevnega seminarja z delavnico je pokazati udeležencem,  kako se pripravi uspešen  raziskovalno-razvojni projekt za programe EU. Na delavnici boste osvojili ključna znanja, ki so potrebna za kvalitetno pripravo raziskovalno-razvojnih projektov – od definicije ciljev do načrtovanja implementacije, proračuna in rezultatov projekta.
Na dvodnevni delavnici se bodo udeleženci, skozi praktično delo na primerih iz prakse, naučili:
 • potek procesa in metodologije izdelave projektne prijave,
 • kako definirati cilje projekta in raziskovalni problem,
 • kako opisati „state of the art“ in „progress beyond the state of the art“,
 • osnovna pravila projektnega managementa in vodenje projektnega konzorcija (partnerjev na projektu),
 • kako načrtovati diseminacijo na projektu,
 • ključna znanja in izkušnje za kvalitetno pripravo in realizacijo raziskovalno-razvojnih projektov.

DAN ZA SPREMEMBE 2015 V MARIBORU

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru”, ki jo koordinira MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, se tudi letos pridružuje vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki jo na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, v soboto, 28. 3. 2015.

Že vse od leta 2010 v začetku pomladi skušamo prostovoljske organizacije prebivalce Slovenije nagovoriti, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci. Na ta dan se o prostovoljstvu ne le pogovarjamo, ampak se lotevamo konkretnih dejanj.

Organizacije v mreži “Prostovoljstvo v Mariboru” se bomo ta dan osredotočile na medgeneracijsko druženje in na urejanje skupnostnih prostorov.

Več o Dnevu za spremembe v Mariboru

POSVET: TRAJNOSTNA MOBILNOST V SLOVENSKIH OBČINAH IN REGIJAH

V Ljubljani bo 2. aprila potekal strokovni posvet o Evropskem tednu mobilnosti (ETM), ki je namenjen lokalnim koordinatorjem ETM in drugim izvajalcem ETM ter ostalim deležnikom, ki delujejo na področju trajnostne mobilnosti.

Program in prijavnico na dogodek najdete na spletni strani Slovenske platforme za trajnostno mobilnost.

 •

DAN ZA SPREMEMBE V GRGARSKIH RAVNAH: “ZA ZELIŠČNE VRTOVE”

Fundacija BiT Planota v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica ter socialnim podjetjem Zavod GOST na Planoti v okviru Dneva za spremembe 2015 organizira akcijo “ZA zeliščne vrtove” – urejanje in čiščenje zeliščnih vrtov ter okolice Zeliščnega centra Grgarske Ravne, ki se bo odvijala v soboto, 28. marca med 9.00 in 13.00 v Grgarskih Ravnah.

Slovenska filantropija v sodelovanju s prostovoljci, ki prihajajo iz nevladnih organizacij, šol, podjetij, občin in mnogih drugih organizacij že 6. leto zapored po vsej Sloveniji organizira Dan za spremembe. Povezovanje v lokalni skupnosti je namenjeno spremembam na bolje. Lani je sodelovalo več kot 40 krajev, pripravili so skupno 130 prostovoljskih akcij, na katerih je sodelovalo okoli 6000 prostovoljcev. Zaščitni znak prostovoljstva v lokalnih skupnostih je ribica, ki se ne prepušča toku, ampak aktivno prispeva k spremembam – tako kot vsi, ki sodelujejo pri Dnevu za spremembe.
In kaj bomo počeli v Grgarskih Ravnah v soboto, 28. marca?
Pomlad je čas za čiščenje in urejanje, zato želimo v okolici Zeliščnega centra v Grgarskih Ravnah urediti in očistiti zeliščne vrtove, jih prekopati, pripraviti za sajenje. Poleg tega bomo poskrbeli, da bo krožna zeliščna pot od Grgarskih Raven do Dragovic primerno očiščena in pripravljena za obiske vrtcev, šol in drugih zainteresiranih. K urejanju zeliščnih vrtov, spoznavanju zelišč, pakiranju zelišč, druženju in skrbi za lepo okolico Grgarskih Raven vabimo vse generacije z dobro voljo! Ob zaključku bodo člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica za udeležence pripravili tudi hrano.
PRIJAVE: do 25. 3. 2015; Fundacija BiT Planota – Polona Kante Pavlin, 05 307 40 40, promocija@planota.s

Spletni seminar: Najboljše Facebook prakse za nevladne organizacije

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo organizira brezplačni spletni seminar, na katerem bodo predstavili dobre Facebook prakse ter praktične napotke, kako to družbeno omrežje pri vaših projektih uporabljati bolj učinkovito.

KDAJ: 7. april od 17. do 18.30 ure
SPLETNA POVEZAVA: prejeli jo boste po prijavi
ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 50 (prednost imajo člani mreže)
POSEBNE ZAHTEVE: po prijavi pošljete povezave do svojih NVO facebook strani/skupin na e-naslov: matej.delakorda@studio12.si.

Več.