SLOVENSKO   |   ENGLISH
25.10.2009

Projekt ACCESS

Slovenska zveza za tobačno kontrolo trenutno sodeluje pri projektu ACCESS - Dostopne strategije za opuščanje kajenja med mladimi.

 

Glavni cilj

Splošni cilj projekta je pridobiti znanje o tem, kako motivirati mlade kadilce, da bi sodelovali pri intervencijah prenehanja kajenja in preoblikovanju tega znanja v konkretna priporočila za prakse opuščanja. Zato bodo vzpostavljene nacionalne podporne mreže, ki bodo pospeševale sodelovanje med različnimi zainteresiranimi  skupinami (ponudniki programov opuščanja, znanstveniki in mediji). Da bi prikazali obetavne načine pristopa, je cilj projekta oblikovati seznam najboljših praks kot tudi vodilnih načel o tem kako se približati mladim kadilcem s posegi opuščanja kajenja.

 

Strateški pomen in prispevek k programu

Z ugotavljanjem najboljših praks in izkušenj z zbiranjem strategij programov opuščanja kajenja, bo to delo pripomoglo k zvečanju učinka teh programov, ko se bo dotaknilo več sodelujočih. Na dolgi rok ima to potencial k zmanjšanju razširjenosti kajenja med mladimi in s tem k preprečitvi veliko negativnih zdravstvenih posledic kajenja v EU.

 

Metode in sredstva

Nacionalne zainteresirane skupine povezane s to tematiko, bodo opredeljene in organizirane znotraj nacionalnih podpornih mrež. Vsaka sodelujoča država bo ocenila modele najboljših praks, ki temeljijo na izkušnjah nacionalnih ponudnikov programov opuščanja kajenja. Te izkušnje, kot tudi rezultati nacionalnih literaturnih iskanj, bodo privedli k oblikovanju vodilnih načel. Da bi razpravljali o možnih strategijah za prihodnjo izvršitev rezultatov in razvili priporočila za konkretne akcije, bo organizirana evropska konferenca.

 

Pričakovan rezultat

Rezultati projekta naj bi omogočili ustreznim interesnim skupinam (1) boljše razumevanje motiviranja mladih k sodelovanju intervencijam opuščanja kajenja, (2) narediti dovolj v smislu zvečanja in ohranitve stopnje programov opuščanja in (3) izboljšati povezovanje med interesnimi skupinami različnih strok na področju opuščanja kajenja.

 

Sodelujoči:

·       Avstrija: Institut für Sozial- und Gesundheitspsychologie

·       Belgija: FARES asbl Fonds des Affections Respiratoires

·       Češka: Charles University in Prague, First Faculty of Medicina, Institute of Hygiene and Epidemiology

·       Danska: Dept. of Prevention and Documentation Danish Cancer Society

·       Nemčija:Institut für Therapieforschung,GABO:mi Gesellschaft für Ablauforganisation :milliarium mbH & Co. KG

·       Latvija: Riga Addiction Prevention Centre

·       Slovaška: Obcianske združenie Stop fajceniu / Stop Smoking - NGO

·       Slovenija: NGO Young People and Tobacco, UEN member

·       Španija: Smokers' Clinic

·       Nizozemska: Department of Health Education and Health Promotion Maastricht University

 

Analiza anonimnega vprašalnika o uporabi svetovnega spleta pri preprečevanju uporabe tobaka med mladimi

 

ACCESS - Poročilo: Strategije projekta Access za opustitev kajenja med mladostniki: Vodila načela, strategije in dejavnosti

 

Za več informacij se obrnite na samo spletno stran projekta ACCESS, če pa imate še kakršnakoli vprašanja, se lahko obrnete na nas.

 

Slovenska zveza za tobačno kontrolo

 


Slovenska zveza za tobačno kontrolo in javno zdravje
Partizanska cesta 12
SI-2000 Maribor

TEL.: +386 5 917 80 76
GSM.: +386 51 317 113
E-mail: info@tobak-zveza.si